Mielipidekirjoitukseni Vantaan Sanomissa 16.9.2018

Keskiviikko 3.10.2018 - Kirsi Mäkilaine


PUHEENAIHE

Mielipide: Syksy tulee olemaan terveysasemilla vaikeaa aikaa

Kirjoittajat pelkäävät henkilöstövajeen näkyvän monin tavoin.

 Arkisto/Tiina Örn

Olemme todella huolissamme sekä kuntalaisten palveluiden että henkilöstön jaksamisen puolesta, kirjoittajat toteavat.

Syksy 2018 on Vantaan terveysasemilla haastavaa aikaa. Uusi asiakastietojärjestelmä Apotti otetaan käyttöön marraskuussa.

Lääkärit ja hoitajat koulutetaan ja uusi järjestelmä on aluksi hitaampi käyttää, joten työnteko hidastuu oleellisesti. Apotin aiheuttamaa henkilöstövajetta paikkaamaan piti palkata Seuresta toistasataa sijaista. Toisin kävi, tulijoita ei ollut kuin kourallinen.

Kun kesän aikana selvisi, ettei sijaisia tule, irtisanoutui Vantaan terveysasemilta 25 hoitajaa. Tähän kun lisätään syksyn lomakielto sekä käytössä oleva yleistyöaika, on myös uusien rekrytointi ollut hankalaa. Hoitajavaje on jo arkipäivää ja Apotti vasta odottaa nurkan takana. Jonot hoidontarpeenarvioon ovat jo nyt 2–4 tuntia päivittäin. Mitä kun tästä puuttuu vielä puolet hoitajista?

Tässä vaiheessa selvää on se, että kuntalaisten terveysasemapalveluja joudutaan supistamaan. Jo nyt on päätetty päiväpoliklinikoiden yhdistämisiä lokakuusta tammikuun loppuun. Kun henkilökuntaa on vähän, jonot yhteispoliklinikoilla kasvavat. Samaan aikaan ajanvarausajat vähenevät entisestään.

Kuntalaisia ja valtuustoa on informoitu niukasti. Terveysasemien henkilöstö sen sijaan näkee jo nyt, mitä syksy vajaalla henkilöstöllä tarkoittaa. Monelta suunnalta on saatu kyselyitä siitä, miksi Vantaalla ei varauduttu paremmin Apotti-syksyyn. Jo vuosia on ollut tiedossa, ettei Seuressa ole työttömiä sairaanhoitajia.

Apotti, hoitajavaje, flunssakausi ja influenssakausi – siinä haastetta koko syksylle. Nyt lienee jo liian myöhäistä asian korjaamiseksi. Nähtäväksi jää, miten paljon kuntalaisten terveysasemapalveluista syksyn mittaan karsitaan. Ja kuinka moni hoitaja ja lääkäri jaksaa Vantaan kelkassa ensi vuoteen.

Olemme todella huolissamme sekä kuntalaisten palveluiden että henkilöstön jaksamisen puolesta.

Niilo Kärki, Perussuomalaisten valtuustoryhmän pj., Everstiluutnantti evp.

Kirsi Mäkilaine, Perussuomalaisten valtuustoryhmän varapj. Sis-kir. sairaanhoitaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini