Hallitusohjelma

Sunnuntai 31.5.2015 - Kirsi Mäkilaine

Leikkauksista olemme saaneet suun ja silmät täyteen kaikista mahdollisista lehdistä ja somesta. Kuitenkin minua kiinnostaisi se, mitä Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmasta sitten saamme hallitusohjelmassa läpi? 

Autoveron alennuksen. Niin, minä en alkujaankaan ollut tämän veron alennuksen kannalla. Enkä varsinkaan nyt, kun autojen käyttömaksu nousee. Tuo arvioitu 1600 euron alennus uuden auton ostoon ei kauheasti lämmitä pieni- ja keskituloisia. 

Minua henkilökohtaisesti nyt tökkii hallitusohjelmassa se, että eläkeläisten tilannetta kurjistetaan, lääkemaksut nousevat, opintotukiin kajotaan ja ansiosidonnaiseen puututaan. 

Positiivisista asioista tulee nyt mieleen tuo päivähoito-oikeuden rajaaminen. 

Ymmärrän kuitenkin sen, että hallitukseen oli Perussuomalaisten pakko mennä. Muuten sinne olisi mennyt Vihreät ja Ruotsalaiset. Kuitenkin nyt Perussuomalaiset joutuvat taipumaan moneen asiaan, joita on vaikea näin äkkiseltään niellä. Tosin oli odotettavissa, ettei Sipilä ja Stubb suostu mihinkään leikkauksiin, jotka koskisivat hyväosaisia, suurituloisia. 

Palaan asiaan kun olen jostain löytänyt koko hallitusohjelman ja lukenut sen läpi.Yritän  löytää sieltä jotain positiivista, negatiiviset asiat on jo lehdistä luettu...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallitusohjelma

Onko vaalien jälkeen elämää?

Maanantai 20.4.2015 klo 23.19 - Kirsi Mäkilaine

Kotiuduttiin vaalivalvojaisista puolen yön jälkeen. Perussuomalaisilla meni vaalit hyvin, kun mitataan kansanedustajapaikoilla. Vantaalla ei mennyt niin hyvin, menetettiin kaksi paikkaa ja vain yksi pääsi läpi. Espoosta pääsi neljä. 

Onko sitten henkilökohtaisesti vaalien jälkeen elämää??? Aamulla herätessä oli aika tyhjä olo. Mitä kuuluu tehdä, jos ei tee netissä vaalityötä tai seiso asemalla/ ostarilla tai torilla? Kotisivulla kävin tottumuksesta, yllätyin, että täälläkin joku vielä käy, vaikka vaalit ohi. 

Aamupäivällä keksin tekemistä. Kävin keräämässä puolet vaalimainoksista tienvarsilta pois. Puolet jäi keräämättä, kun autoon ei mahtunut. Käyn joku ilta uuden kierroksen. Illalla valtuustoryhmän ja hallituksen yhteiskokous sekä valtuustoryhmän kokous. Valtuustoon tarvittiin vara, joten kävin sielläkin. Äänestettiin pakkolunastuksesta ja hävittiin äänin 35-30. Arki palaa siis pätkittäin ;) . 

Soitin aamulla esimiehelle ja kysyin huomisen työvuoron. Olen ollut yli kaksi kuukautta pois työstäni. Työmotivaatio on jotenkin nyt viikkojen myötä hukkaantunut. Löytyykö se, kun laittaa huomenna työvaatteet päälle ja ottaa päivystysjonon vuoronumerolla ensimmäisen potilaan vastaanottohuoneeseen? Toivottavasti palaa, koska olen aina pitänyt työstäni. Nyt on jotenkin vaan hukkaantunut se normiarki... Toivottavasti se löytyy parissa päivässä niinkuin työnilokin... toivottavasti.

 

Kuva työpaikalta erään onnistuneen elvytyksen jälkeen... ettei totuus unohtuisi. 

10387418_856511197710548_830908218249384800_n.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

1389 ääntä - tarkastuslaskennan jälkeen 1401

Maanantai 20.4.2015 - Kirsi Mäkilaine

Sain 1389 ääntä Uudellamaalla. Ensikertalaiselle kuulemma hyvä tulos :) . Neljän vuoden kuluttua uusi yritys ja sitä ennen vielä kuntavaalit. 

Erittäin suuri kiitos minua äänestäneille! 

vaalivalvojaiset2.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Viimeinen vaalityöpäivä

Lauantai 18.4.2015 - Kirsi Mäkilaine

Vaalityö on nyt tehty. Huomenna kuullaan tulokset. Melkein seitsemän kuukautta takana. Mielenkiintoinen matka ollut. Ihania kanssakulkijoita ja uusia ystäviä tullut matkan varrella.

Kiitos kaikille PS aktiiveille teltoilla, upeat järjestelyt olleet joka paikkakunnalla. Kiitos ehdokkaille yhteistyöstä. Kiiitos lähipiirille jaksamisesta ja kannustuksesta. Kiitos äänestäjille ja keskustelijoille. Keskustelujen pääaiheet olivat vanhustenhoito, maahanmuutto, terveydenhoito ja eläkeläisten toimeentulo.

Suuren suuri kiitos vaalipäällikölleni Helenalle, iso työ tehtiin yhdessä.

korso_6.jpg

korso.jpg

                                                                                                                                                                                                                                                              jrvenp_17.4.15.jpg  

Kommentoi kirjoitusta.

Kaksi päivää ennen vaaleja

Perjantai 17.4.2015 - Kirsi Mäkilaine

Toiseksi viimeinen vaalityöpäivä. Kello soi 5.30 niinkuin kolmena muunakin aamuna tällä viikolla. Lähtö 6.40, että ehtii seitsemäksi asemalle, tänään Koivukylään. Aamusta asti ajoittaista räntäsadetta, lämpöä + 1.

Ennakkoäänestys ollut vilkasta ja se näkyy vaalityössä. Alkuviikosta asti ollut selvästi enenevässä määrin ihmisiä, jotka ovat jo äänestäneet. Siitä huolimatta tänään sai tunnissa jaettua parisenkymmentä vaaliesitettä ilman karkkeja tai muita tarjottavia. Karkit ovat mukavia, mutta seurasin tänäkin aamuna, miten toisen puolueen ehdokkaan vaalityöntekijät jakoivat suklaasuukkoja mainoksen päälliskauppana. Suklaapusu kelpasi, mutta esitteistä iso osa löytyi asemalaiturilta. Kukin toimii tyylillään.

Tämän viikon aikana on käynyt ilmi, että osa ihmisistä on kovin kyllästyneitä vaalimainoksiin. Kolme tiuskaisi tänään, että onneksi vaalit ovat kohta ohi, ettei joka paikassa tyrkytetä mainoksia. Olen itse yrittänyt olla tyrkyttämättä, kysynyt kohteliaasti, haluaako mainoksen.  Ymmärrän toki ihmisten kyllästymisen, postilaatikosta saa kantaa esitteitä paperinkeräykseen ja aamusellakaan ei saa olla rauhassa juna-asemilla tai ostareilla. Toisaalta ehdokkaana on pakko olla esillä, pakko koittaa saada itseään ja ajatuksiin jotekin tiedoksi. Varsinkin, kun lähtee uutena tähän kisaan eikä ole ennestään tunnettavuutta. 

Koitetaan jaksaa vielä tämä ja huominen, sitten vaaliesitteiden jako loppuu ja maailma palaa raiteilleen... myös asemilla :) 

valimainoksien_jakoa_1.jpg

2 kommenttia .

Haastattelu Lohjalla

Keskiviikko 15.4.2015 - Kirsi Mäkilaine

Uudenmaan Perussuomalaisten kuvaama haastattelu Lohjalla. 

https://www.youtube.com/watch?v=haw22ccnHx4

lohjalla_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Viikko eduskuntavaaleihin

Sunnuntai 12.4.2015 - Kirsi Mäkilaine

Viikon kuluttua sunnuntaina jännitetään tuloksia eduskuntavaaleista 2015. Huomisesta alkaa viimeisen viikon loppukiri. Tänään jaoin viimeiset postilaatikkojakelut. Yhteensä jaettu Vantaalla 15 000 flyeriä postilaatikoihin. Laitoin yli 300 kirjettä postin jakeluun sairaanhoitajaliiton jäsenille ja noin 100 osoitteellista kirjettä toimitin itse postiluukkuihin. 

Viimeisen viikon vietän ihmisten parissa vaaliparakeilla, asemilla ja vaalitapahtumissa. Päivitän tänne tapahtumakalenteriin varmistuneet päivät, paikat ja kellonajat.

Mielenkiintoinen ja mielettömän opettavainen puolivuotta kohta takana. Päivääkään en vaihtaisi pois! Kokemuksena ollut huikea. Upeita muistoja tullut matkan varrelta.

Otetaan vielä kaikki irti viimeisestä vaalityöviikosta! 

naistenpv_12.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalirahoituksen ennakkoilmoitus

Tiistai 7.4.2015 - Kirsi Mäkilaine

Olemme viime päivinä saaneet lukea lehdistä, miten paljon eri ammattiliitot rahoittavat osaa ehdokkaista eduskuntavaaleissa. Tässä lienee ammattiliitoilla oma lehmä ojassa? Itse kuulun myös ammattiliittoon, Tehyyn. Tehy ei tue ehdokkaita rahallisesti lainkaan. Tehyn tuki on sähköposti kaikille oman vaalipiirin Tehyläisille, listaus Tehyn nettisivulle sekä alennus Tehy-lehden ilmoituksesta. Ilmoitus oli alennuksen jälkeenkin niin kallis, etten sitä laittanut. 

Minun ennakkoilmoitukseni löytyy täältä:  http://www.puoluerahoitus.fi/fi/index/vaalirahailmoituksia/ilmoituslistaus/EV2015/02/6KwhzfJ71/E_EI_EV2015.html

Budjettini on pieni, n 3400 euroa. Lahjoituksia olen saanut 25 euroa. Kaikki muu raha on omaa tai itse otettua lainaa. Toivon, ettei raha ratkaise sitä, ketkä valitaan kansanedustajiksi, sillä silloin saamme kansanedustajat, jotka eivät tiedä, että jotkut tienaavat vähemmän kuin sen surullisenkuuluisan 2 500 euroa kuukaudessa. Kansanedustajiksi tarvitaan kansaa edustavia ihmisiä eri tuloluokista. 

Tuntuu ajoittain epäreilulta, että osalla eri puolueiden ehdokkaista on monien kymmenien tuhansien vaalibujetti, johon omaa rahaa on sijoitettu vain pari tuhatta. Ei ehkä olla samalla lähtöviivalla, mutta luovuudessa ja omien jalkojen käytössä voitan ison budjetin ehdokkaat mennen tullen ;) .Mm vaalipäällikön kanssa jaettu useampi tuhat esitettä postilaatikoihin Pääsiäisenä, kolmen päivän aikana. Kilometrejä kertyi kävellen lähes 60, portaita useita satoja jos ei tuhansia. Kunto kasvaa ja ulkoiltua tulee enemmin kuin normaalisti. Tähän kun lisää vaalitoreilla vietetyt viikonloput ja illat sekä päivät, ulkona olen ollut keskivertoa enemmän. 

Tänään kävelimme 25 kilometriä... otimme todisteeksi kuvan, että kävimme lähes Australiassa: 

vaaliesitteiden_jakoa.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalirahoitus

Luottotiedoton ei saa edes kotivakuutusta

Perjantai 3.4.2015 - Kirsi Mäkilaine

Monet vuora-asunnon vuokraajat vaativat asukkaalta kotivakuutuksen. Jos ei ole luottotietoja, ei saa kotivakuutusta. Tästä käytiin Vantaalla nuorisopaneelissa noin vuosi sitten keskustelua. Paikalla oli myös nuoria kertomassa asunnottomuudestaan ja siihen johtaneista syistä. Joku nuorista kertoi, että hänellä oli jäänyt hoitamatta junassa liputta matkustaessa saatu 80 euron sakko, joka sitten aiheutti luottotietomerkinnän ja sitä kautta asunnottomuuden. Tämä on asia, jota moni nuori ei ajattele ottaessaan esim pikavipin, joka jää hoitamatta ja josta tulee merkintä luottotietoihin. Paikalla olleet sosiaalitoimen edustajat kertoivat, että vakuutusyhtiöt eivät myöntäneet kotivakuutusta, vaikka sosiaalitoimi olisi taannut vakuutusmaksut. 

Pikavippifirmat tyrkyttävät lainojaan joka tuutista. Vaikka muuten olenkin yletöntä säätelyä vastaan, tässä on harkinnan paikka säätelyn kiristämiselle. Keskiasteen kouluissa voisi lisäksi vierailla "kokemusasiantuntija" kertomassa mikä meni pieleen ja miksi niin ei olisi pitänyt tehdä. Nuorten helpompi kuunnella ja kuulla nuorta ihmistä kuin jos opettaja asiaa käsittelisi. 

Lisää aiheesta artikkelissa:

https://www.suomenuutiset.fi/luottotiedoton-ei-saa-edes-kotivakuutusta/

Kommentoi kirjoitusta.

Keskusteluja torilla

Sunnuntai 29.3.2015 - Kirsi Mäkilaine

Torstaina Espoo, perjantaina Mäntsälä, lauantaina Myyrmäki ja Tikkurila ja sunnuntaina Korso. Paikat vaihtui, mutta ihmisillä huolenaiheet samat.

Monilla huoli siitä, kun eläke ei riitä enää asumiseen ja ruokaan, saatikka lääkkeisiin. Vanhustenhoidosta melkein kaikki huolissaan, keskustelijan ikään katsomatta. Ihmiset ottavat puheeksi sen, että on pelottavaa tulla nykyään vanhaksi, jos jää yksin eikä vanhuksista enää huolehdita. Miten tähän on tultu?

Espoossa ykkösaiheeksi nousi ihmisten huoli maahanmuuttajien määrästä ja rikoksista. Moni vanhempi naishenkilö sanoi, ettei uskalla liikkua ulkona enää ilman, että laittaa lompakon povitaskuun, laukkua ei uskalla enää kantaa. Miten tähän on tultu? 

Hienoa, että ihmiset tulevat keskustelemaan ja kyselemään. Nämä keskustelut ehdottomasti vaalityön parasta antia. Huomaa myös, että Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelma on ajantasalla, kansan kanssa samoilla linjoilla.

Huomenna taas ihmisten pariin :) korso_29.3.15.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Maahanmuutosta tulossa vaaliteema

Sunnuntai 22.3.2015 - Kirsi Mäkilaine

Maahanmuutosta on tulossa vaaliteema, sanoo vaaliasiantuntija MTV:n nettisivulla. Onko ollut epäilyä siitä, että se ei olisi?

Kun kuuntelee ihmisiä toreilla ja lukee lehtiä, on maahanmuutto isona asiana mukana. Mitä enemmän peruspalveluista leikataan, mitä enemmän on kantaväestössä työttömyyttä ja mitä huonommin Suomen taloudella menee, sitä kiinnostuneempaa kantaväestö on siitä, mihin verovarat käytetään. Kantaväestöstä iso osa kokee, että heidän verorahojaan ei käytetä enää oman kansan hyväksi. Maahanmuuttajien tekemät raiskaukset ja rikokset ovat omalta osaltaan vaikuttaneet kantaväestön suhtautumiseen maahanmuuttajiin ja lisäävät aiheen ajankohtaisuutta kansan keskuudessa.

MTV:n artikkelissa on lause: " Grönludin mukaan esimerkiksi maahanmuuton hyötyjä ja haittoja pitäisi käsitellä keskusteluissa asiaperustein, ei pelkästään pelottelemalla" on mielestäni aika koominen. Miten puhutaan asiaperustein, kun niitä ei suostuta kertomaan eikä asiasta saisi edes kysyä ? Esimerkiksi maahanmuuton kustannuksia on kysytty moneen kertaan ja eri instanssien toimesta, mutta vastausta ei saada. Arvio kustannuksista on 1-1,5 miljardia, mikään virallinen taho ei ole asiaa kieltänyt eikä myöntänyt. Oma arvioni on, että kustannukset ovat enemmän, koska muuten arvio olisi korjattu.

Tiedotusvälineiden uutisoinnissa peitellään maahanmuuttajien tekemiä rikoksia ja uutisoidaan vain positiiviset asiat. A-studio edellisiltana oli tästä hyvä esimerkki: kolme maahanmuuttajaa puhumassa, heistä kaksi somalia. Twiiteistä luettiin vain ne, jotka olivat positiivisia maahanmuuttajia kohtaan. Somalinaisen mukaan somalien tekemien raiskauksien taustalla on somalien länsimaalaistuminen eikä suinkaan heidän kulttuuriinsa kuuluvat naiskäsitykset tms.  Maahanmuuttajat olivat myös sitä mieltä, että maahanmuuttajien tekemistä rikoksista tehdyt tilastot eivät pidä paikkaansa. 

Jos lähtökohta on se, että maahanmuutosta pitäisi puhua vain asiaperustein, koska saamme niitä faktatietoja? Jos puhutaan vain asiaperustein, koska myös media tekee näin ja puhuu maahanmuuttajien tekemistä rikoksista maahanmuuttajien tekeminä rikoksina? Ennenkaikkea koska media lopettaa toistuvat puheet siitä, että maahanmuutosta seuraa vain positiivisia asioita? Eikö asiaperusteet puheiden taustalla koske mediaa?

Minulle maahanmuutto on vaaliteema ja toivon, että vaalien jälkeen saamme päättäjät, jotka ajavat avoimmuutta ja avointa keskustelua aiheesta ilman negatiivisten asioiden peittelyä. Salailu on aina huono perusta. Julkisuuteen putkahtelee tietoja asioista sieltä ja täältä ja niistä tehdään omat johtopäätökset ja arvailut... Se ei liene kenenkään etu, ei edes maahanmuutajan vai onko?

Artikkeli löytyy osoitteesta:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vaaliasiantuntija-maahanmuutosta-tulossa-vaaliteema/4922840?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto eduskuntavaalit

Sairaanhoidon priorisointi

Sunnuntai 22.3.2015 - Kirsi Mäkilaine

Tytti painoi syntyessään 500 grammaa – sen kokoisista selviää vain yksi kymmenestä

Pienimpienkin keskosten mahdollisuudet jäädä henkiin paranevat koko ajan, koska Suomessa heidän hoitoonsa vielä panostetaan.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on artikkeli keskosista http://hs.fi/sunnuntai/a1426833080589 . Artikkelissa lukee: "On päivänselvää, että taloustilanne on niin huono, että jossain vaiheessa joudumme priorisoimaan, ketä hoidetaan. Kaikkea ei voida kaikille tarjota. Pitäisikö esimerkiksi pienimpien ja heikoimpien keskosten tehohoitoa rajata? Tämä on liian suuri asia lääkäreiden yksin päättää, siksi keskustelu pitää käydä suuren yleisön keskuudessa, ja ennen kaikkea poliitikkojen pitää ottaa vastuu. On väärin, että poliitikot niukentavat resursseja koko ajan mutta eivät sitten ota osaa keskusteluun, jossa pohditaan, miten saadaan rahat riittämään."

Minusta on kummallista, että samaan aikaan aikaan kun mietitään, onko meillä varaa pelastaa pienten ihmisten henki kun siihen pystytään, vaativat jotkut laittomasti maassa oleville oikeutta ilmaiseen terveyden- ja sairaudenhoitoon! Nythän ensiavun saa kaikki, mutta laissa oli kyse kaikesta hoidosta, siis kiireettömästäkin.  Eikö tätä paperittomien oikeutta hoitoon ajaneilla ihmisillä oikeasti ole tietoa (halua tietää) miten tiukoilla sairaanhoidossa jo nyt ollaan? Kyllä minä priorisoisin ehdottomasti keskosemme laittomasti maassa olevien ohi. 

Paperittomien terveydenhuollon laajentamisesta on hyvä Hanna Mäntylän kirjoitus Uusi Suomen puheenvuorossa. 

http://hannamantyla.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184309-terveysturismia-ei-tule-sallia

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sairaanhoito paperittomien oikeus hoitoon

Vaalikoneet

Perjantai 20.3.2015 - Kirsi Mäkilaine

Sain viimeinkin kaikki 22 vaalikonetta vastattua. Kysymyksiä riitti laidasta laitaan. Voi vain ihmetellä, miten äänestämispäätökseen vaikuttavat kysymykset:

Onko kissa viisaampi kuin koira?

Mikä Cheekin kappale olisit?

Uskotko maan ulkopuoliseen älylliseen elämään? jne

Vaikeita kysymyksiä oli paljon, varsinkin erikoisalojen vaalikoneissa. Yritin kuitenkin parhaani mukaan perehtyä jokaiseen aiheeseen ja kysymykseen. Hankaluutta oli myös kysymyksissä, joissa yksi kysymys sisälsi kaksi väitettä, josta toiseen olisin halunnut vastata päinvastoin.

Vetovalikoissa on vaikea osua uudelleen edes itsensä kanssa 100 prosenttiin. Toivon, että joku osuu kuitenkin yksiin kanssani. Koneissa vältin vastaamasta En osaa sanoa, koska mielestäni se ei olisi ehdokkaalta oikea vastaus. Perusteluja olen kirjoittanut paljon ja toivon, että ne selventävät kantaani eri asioihin. 

Ei muuta kuin tutustumaan vaalikoneiden ihmeelliseen maailmaan!

 

Tässä muutama näin aluksi: 

yle.fi/eduskuntavaalit2015

vaalikone.fi/eduskunta2015 (Helsingin Sanomat)

vaalikone.fi/eduskunta2015/is (Ilta-Sanomat)

mtv.fi - vaalikone

nukkuvat.fi - vaalikone

nuortenvaalikone.fi

emmaelias.fi/vaalikone

vammaistenvaalikone.fi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalikone, eduskuntavaalit

Missä vaiheessa vanhukset muuttuivat isovanhemmista taakaksi?

Sunnuntai 22.2.2015 - Kirsi Mäkilaine

"Vanhuspalvelulaki muuttuu, suunta laitoshoidosta kotihoitoon
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (vanhuspalvelulaki) muuttuu vuoden 2015 alusta.
Lakimuutoksen myötä iäkkäiden henkilöiden elämää tukeva hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa pitkäaikaisena laitoshoitona vain lääketieteellisillä tai asiakas- tai potilasturvallisuuteen liittyvillä perusteilla.
Kuntien on  selvitettävä mahdollisuudet vastata iäkkään henkilön palvelutarpeeseen kotiin annettavilla palveluilla tai muilla avopalveluilla ennen pitkäaikaista laitoshoitoa.
Avopalveluiden kehittäminen mahdollistaa sen, että nykyistä useammat iäkkäät voivat asua omassa kodissaan ja yhä harvemmat tarvitsevat laitoshoitoa. Samalla kustannusten kasvu hidastuu. Iäkkäällä henkilöllä on jatkossakin oikeus saada ne lain mukaiset sosiaali- ja terveyspalvelut, joita hän tarvitsee.
Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista ja tasavallan presidentti vahvisti lain 30. joulukuuta. Laki tulee voimaan 1.1.2015." http://www.uutislahde.fi/uutiset/vanhuspalvelulaki-muuttuu-suunta-laitoshoidosta-kotihoitoon

Edellinen teksti sisältää kaiken oleellisen, nyt säästetään - vanhuksista. Vanhukset tulevat Suomelle, kunnille liian kalliiksi. Onko missään vaiheessa mietitty mitä vanhukset ovat tämän maan hyväksi tehneet: sotineet Itsenäisyytemme puolesta, rakentaneet sotien jälkeen tämän maan, luoneet teollisuuden, tehneet pitkät työurat tai viljelleet maata sekä kasvattaneet uudet sukupolvet. Mutta nyt he tulevat liian kalliiksi, kun heistä ei ole enää "hyötyä". Vanhuksista on tehty taakka kun he ennen olivat rikkaus; menneen ajan muisteja, kulttuuriperimän tietopankkeja ja lapsenlapsien isoäitejä ja isoisiä.

Kun vanhukset nyt siirretään laitoshoidosta kotihoitoon, kuka heidät hoitaa? Omaishoitajat? Omaiset? Miten turvataan itsekin ikääntyvien omaishoitajien jaksaminen? Miten korvataan työssäkäyvien omaishoitajien ansiomenetykset?

Entä vanhukset, joilla ei ole omaisia tai omaiset eivät heitä hoida? Kuka heidät hoitaa? Kotihoito? Vanhusten hoidon pääpaino on päätetty laittaa kotihoitoon. Onko tämä huomioitu kotihoidon resursseissa? Ei ole. Kotihoidon hoitajat uupuvat taakkansa alla, vaihtavat alaa. Jokainen voi miettiä, kuinka raskasta on käydä usean vanhuksen luona piipahtamassa  päivästä toiseen, kun vanhus kysyy, eikö pääsisi sairaalaan? Miltä tuntuu jättää vanhus yksin kotiin, kun tietää, ettei hän siellä pärjää? Olemme saaneet lähiaikoina lukea lehdistä kotihoidon ambulanssirallista: kotihoitaja soittaa vanhukselle ambulanssin, joka vie päivystykseen, jatkohoitopaikkaa ei ole, vanhus kotiutetaan päivän parin päästä ambulanssilla tai taksilla, kotihoito soittaa ambulanssin päivän parin päästä ja kierre jatkuu.

On toki vanhuksia, jotka pärjäävät hyvin kotona omaisten avulla tai ovat niin hyväkuntoisia, että pärjäävät yksin tai kevyillä kotihoidon palveluilla. Mutta sitten on se toinen osa, he, jotka ovat kotona turvattomia ja yksinäisiä. Riittääkö heille, että kotihoito käy kääntymässä kerran, pari, kolme päivässä? On vanhuksia, jotka muistisairauden vuoksi eivät tunne kotiaan kodikseen ja kun he avaavat oven lähtee ovihälytys johon reagoidaan, mutta jos he ehtivät ulos, alkavat etsinnät. Olen työssäni tutustunut tähän osaan vanhuksia, heihin, jotka eivät halua olla kotona ja jotka eivät pärjää yksin kotona, mutta joille ei ole muutakaan paikkaa. Onko kukaan ajatellut heidän parastaan? Ovatko lakien laatijat edes tietoisia/ haluavatko tietää, että heitä on olemassa?

Minä en kannata tätä laitospaikkojen alasajoa. Jokaiselle vanhukselle on turvattava tarvittaessa hoitopaikka, jos he eivät kotona pärjää, hoitopaikka, jossa on apua saatavilla 24/7. Kotihoidon resursseja tulee lisätä ja omaishoitajista on pidettävä huolta, he ovat korvaamaton apu vanhustenhoidossa ( ja toki myös sairaiden lasten hoidossa). Jos joku päättäjä on erimieltä, suosittelen lämpimästi päivää kotihoidon matkassa tai parempi vielä jos menee Turvapartion mukaan. Siellä se vanhusten kotona-asumisen todellisuus tulee koettua ihan itse.

Mielestäni jokainen on ansainnut turvatun, arvokkaan vanhuuden. Olemme sen velkaa vanhuksillemme ja tulevat sukupolvet omille vanhuksilleen. Nykyään vanhuksia ryöstetään kaduilla ja heidän kodeissaan, miten tähän on tultu?  Mihin on häviämässä suomalainen kunnioitus vanhoja ihmisiä kohtaan? Minun sukupolveni on kasvatettu kunnioittamaan vanhuksia ja samoin olen kasvattanut oman poikani. Isoäitini on 95-vuotias ja asuu yksin kotona lasten, lastenlasten ja lastenlastenlasten avustamana, hän on yksi niistä, joita arvostetaan ja kunnioitetaan -loppuun asti. Mutta vierannuttaako nyky-yhteiskunta sukupolvi sukupolvelta ihmiset vanhuksistaan? Mikä siihen vaikuttaa? Kiire? Itsekkyys? Työelämän paineet?  Millaisen vanhuuden tätä menoa meidän lapsemme ja lapsenlapsemme saavat? En taida uskaltaa edes ajatella sitä...

Tässä vielä muutama artikkeli aiheesta:

Hoitaja huolissaan: Vanhukset kuolevat yksin kotiin http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1424538827836.html

Tylyä ambulanssirallia – vanhuksia kyyditään edestakaisin kodin ja sairaalan välillä http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tylya-ambulanssirallia-vanhuksia-kyyditaan-edestakaisin-kodin-ja-sairaalan-valilla/4695954#.VOMV18eRP4A.facebook

Muistisairaita vanhuksia ei voi jättää yksin kotiin http://www.hs.fi/mielipide/a1423809361720

Omaishoitaja: Olo kuin orjalla – vankina ja vanginvartijana hamaan ikuisuuteen http://www.studio55.fi/tastapuhutaan/article/omaishoitaja-olo-kuin-orjalla-vankina-ja-vanginvartijana-hamaan-ikuisuuteen/3086180#.VOc_iNe4HzY.facebook

Näin kotihoitajat kertovat itse työstään http://www.hs.fi/sunnuntai/a1305927807782

 

Teksti julkaistu 3.2.2015 Uusi Suomi Puheenvuoro blogissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhustentoito, omaishoito, kotihoito

Vaalikoneita

Perjantai 20.2.2015 - Kirsi Mäkilaine

Vaalikoneita putkahtelee sähköpostiin kuin sieniä sateella... HS:N, Yle:n, IS:n ja nukkuvat.fi:n koneet täytetty. Kuusi seuraavaa odottaa sähköpostissa täyttämistä, huomenna pitää ottaa urakaksi aloitella. Välillä tosin mietityttää, kuka eksyy vaalikoneiden sivulle, vaalikoneiden, joita en ole tiennyt olevan olemassakaan? Olen kuitenkin sitä mieltä, että jokainen julkituotu mielipide kertoo jotakin mahdolliselle äänestäjälle eli täytän joka ainoan koneen, joka eteeni ilmaantuu. Tosin vähän kummastuttaa osa kysymyksistä, kuten IS:n vaalikoneen kysymys: Onko kissat älykkäämpiä kuin koirat?  Mitä tuo kysymys kertoo äänestäjälle?

Täältä voi jo käydä katsomassa mielipiteeni:

http://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/uusimaa/tulokset/

Ja kokeilunhaluisille tiedoksi, jos laittaa joka kohtaan en osaa sanoa, saa puolueeksi Keskustan ja parhaat prossat Alpo Rusille.  :D

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalikone, eduskuntavaalit

Näistä kansa säästäisi - hallitus tehnyt päinvastoin

Lauantai 31.1.2015 - Kirsi Mäkilaine

31.1.2015 Iltalehden jättiselvityksestä käy ilmi, että kansa olisi valmis leikkaamaan eniten EU-maksuista ja kehitysyhteistyöstä. Kaikkein viimeiseksi suomalaiset ovat valmiita säästämään poliisitoimesta (2 %), ammatillisesta koulutuksesta (4 %) tai kansaneläkkeistä (4 %). Niin minäkin!

Vikaan menee tuo lista muutamassa kohdassa omiin mielipiteisiini nähden. Mm listalla on 4. ja 7. kohtana puolustukseen liittyviä säästöjä, niistä en ole samaa mieltä. Mielestäni Suomella pitää olla oma puolustus kunnossa.

Euroopan Unionin maksuista ja Kansainvälisestä kehitysyhteistyöstä tinkiminen ovat suoraan Perussuomalaisten säästölistalta. 

Miksiköhän enemmistö kansaa sitten äänestää samat vanhojen puoluiden päättäjät uudelleen eduskuntaan? Vaikka nykyinen hallitus ei ole valmis näistä kolmesta ensimmäisestä säästämään ja leikkaavat  kansan vähiten haluamista kohteista: lapsilisät, poliisitoimi ja kansaneläkkeet.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015013119120632_uu.shtml

kansaleikkaa.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: säästöt, leikkaukset

Minä minä minä minä - Itsekkyyttä?

Lauantai 17.1.2015 - Kirsi Mäkilaine

Porsaanreikä tukittiin 2011 - ex-kansanedustajat nauttivat edelleen muhkeasta edusta http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1288580813379.html "Miltä kuulostaa neljän tonnin kuukausieläke, jonka päälle saa nostaa rajattomasti pääomatuloja esimerkiksi omasta yrityksestään? Ja kaikki tämä nelikymppisenä, jatkuen vaikka varsinaiseen eläkeikään saakka?"

Kuinka monessa muussa työssä on aiemmin saanut eläkeikään asti jatkuvan 4 000 euron sopeutumiseläkkeen, jos ei viitsi mennä töihin? Käsittääkseni eduskuntaan pyrkivillä on ollut jotakin tekemistä ennen  sinne pääsemistä ja suurimmalla osalla jokin ammattikin. Eiköhän sitä olisi kohtuullista vaatia paluuta normi työelämään ( tai normi työttömän elämään), jos ja kun eduskunnasta putoaa.  Tuo 4 000 euron eläke ei oikein kannusta hakeutumaan työhön, jossa palkka mahdollisesti tuota huonompi. Onneksi tuota eläke-aikaa on nyt rajattu.

Kansanedustajat, jotka ovat kahdeksan vuotta olleet tekemässä rajujakin päätöksiä toisten ihmisten toimeentulosta, jäävät muitta mutkitta vuosiksi-vuosikymmeniksi nauttimaan ansaitsematonta toimeentuloa veronmaksajien kustantamana. Löytyneekö tähän selitys tästä Klamydian kappaleesta https://www.youtube.com/watch?v=QArjeq4TcHk ?

Mielestäni kansanedustajan tehtävä on ajaa kansan etua, ei omaansa...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sopeutumiseläke, ex-kansanedustajat

Nuorten työkyvyttömyyseläkkeet lisääntyneet - Miksei hälytyskellot soi?

Lauantai 10.1.2015 - Kirsi Mäkilaine

Helsingin Sanomissa oli 3.1.2015 otsikko: Mielenterveysongelmat ajavat nuoria eläkkeelle ennätysmäärin. Koko artikkeli osoitteessa http://www.hs.fi/kotimaa/a1420179850294?jako=595d8001f2d227df7536c39dea3b7ec9&ref=fb-share . Aiemmin sanottiin, että nuoria alle 35-vuotiaita päätyy työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä viisi joka päivä, nyt tuoreet luvut osoittavat, että määrä on tuosta vielä kasvanut.  Vuonna 2012 työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä siirtyi 2800 nuorta. Suurin syy oli masennus.

Lääkärilehdessä 23/2014 oli kirjoitus, jossa sanotaan, että mielenterveys- ja käyttäytymishäiriöt ovat pääasiallinen suomalaisnuorten työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syy ( 80 %:lla 16-24 vuotiaista vuonna 2012). Vanhemmilla sama syy 39 %:lla. Kela on myöntänyt työkyvyttömyyseläkkeitä nuorille 30 % enemmän vuonna 2012 kuin vuonna 2004.

Ilta-Sanomissa oli artikkeli 29.12.2013, jossa Tampereen yliopiston dosentti Matti Rimpelä sanoo: " Jopa sadat alle 35-vuotiaat passitetaan vuosittain turhaan työkyvyttömyyseläkkeelle. Moni työkyvyttömyyseläkkeelle passitettu ei  todellisuudessa kuuluisi eläkkeelle. Eläkepäätöksellä näistä ( kouluttamattomista ja syrjäytyneistä nuorista) päästään eroon". http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288637042491.html

Ihmettelen, että samaan aikaan kun nostetaan eläkeikää iäkkäämmästä päästä, meillä on varaa antaa tuhansien nuorten luisua eläkkeelle vuosittain. Työterveyslaitos on arvioinut 2013, että yhden nuoren jäädessä työkyvyttömyyseläkkeelle, menetetyn työpanoksen hinta on yli 1,5 miljoonaa euroa, lisäksi on arvioitu hoitokustannuksien hinnaksi noin 2,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2008 nuorten työkyvyttömyys maksoi yhteiskunnalle n 6,6 miljardia euroa. Vuoden 2008 jälkeen on työkyvyttömyyseläkkeelle jääneiden nuorten määrä vuosittain tuosta vielä kasvanut.

Miten Suomella on varaa tällaiseen, mutta ei ennaltaehkäisyyn? Helsingin Sanomien artikkelissa mainitaan, että mielenterveysongelmat tulisi havaita ja hoitaa jo päiväkoti-iästä alkaen. Miten tätä tuetaan, kun päiväkoti- ja kouluryhmien koko vain kasvaa? Koulunkäyntiavustajien määrää vähennetään samoin kuin lakisääteisiä lääkärintarkastuksia lapsilta ja nuorilta. Perheneuvoloihin on kuukausien jonot ja perheiden tukipalveluista on koko ajan säästetty ja toimintoja supistettu.

Ennaltaehkäisyä ei siis tueta ja psykiatrin palveluita on vähennetty. Tilalle tarjotaan nuorille lääkehoitoa. Olen työssäni vuosia miettinyt, miksi niin usealla nuorella on mieliala- tai paniikkihäiriölääkitys?  Katselin juuri Teemalta viime vuoden puolella tulleen dokumentin Ahdistuksen aikakausi. Siinä asiantuntijat olivat sitä mieltä, että erilaisten ahdistuneisuushäiriöiden diagnosointi on lähtenyt käsistä vuosituhannen alusta lähtien. Diagnoosi tehdään usein kiireen ja lääkkeiden helpon saatavuuden vuoksi, ei välttämättä potilaan parhaaksi. On arvioitu, että 50 % täyttäisi ahdistuneisuushäiriökriteerit normaalissa elämässään! Diagnoosin on Suomessa saanut noin 4-7 % väestöstä, suurin osa alle 30-vuotiaita. Ahdistuneisuushäiriöt puhkeavat yleensä lapsuus- tai nuoruusiässä. Ne johtavat usein pitkittyessään masennukseen. Eli tässä olisi ennaltaehkäisyn paikka lapsuus- ja nuoruusiässä.

Miksi ahdistuneisuus on lisääntynyt? Siihen ei asiantuntijatkaan ole löytäneet vastausta. Yhdeksi isoksi tekijäksi epäillään yksinäisyyttä. Miksi sitten lasten ja nuorten yksinäisyys on lisääntynyt? Onko syynä paljon parjattu ajanvietto tietokoneella? Sosiaalinen kanssakäyminen oikeiden ihmisten kanssa jää vähemmälle kuin vielä esim -70-luvulla, kun sisällä ei ollut tekemistä ja kaikki lapset leikkivät laumoina pihalla? Onko lasten ja nuorten pettymyksensietokyky ja normi tunne-elämän käsittelykyky alentuneet? Silottaako vanhemmat liikaa lasten tietä matkalla aikuisuuteen?

Jostain olisi löydyttävä syy lasten ja nuorten mielenterveysoireiluun ja ennaltaehkäistävä ja hoidettava ongelmat ajoissa. Mielestäni lapsiin ja nuoriin pitää panostaa enemmän, heistä kasvaa tulevat työntekijät  ja veronmaksajat. Ongelmien ennaltaehkäisy, varhainen puuttuminen, nuorten päihdepalvelut ja perheiden tukeminen tulevat varmasti pitkässä juoksussa edullisemmaksi yhteiskunnalle kuin syrjäytyminen ja  nuorten työkyvyttömyyseläkkeet. Inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan.

Lapsista ja nuorista emme voi säästää! Heissä on meidän ja tulevien sukupolvien tulevaisuus!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nuoret, syrjäytyminen, työkyvyttömyys

Ajatuksiani maahanmuuttopolitiikasta

Sunnuntai 4.1.2015 - Kirsi Mäkilaine

Luin Joulunpyhinä Perussuomalaiset rp:n eduskuntavaaliohjelman vuodelta 2011. Oli sisällöltään samaa kuin oma ajatusmaailmani.  Mielestäni Perussuomalaisten 2011 eduskuntavaaliohjelman maahanmuuttopolitiikan periaatteet ovat erittäin hyvät  ja toivon, että ne pysyvät vastaavanlaisina myös 2015 eduskuntavaaliohjelmassa.

Olen nykyään melko jyrkkä kannassani maahanmuuttopolitiikasta.  Kantani ei ollut näin jyrkkä vuonna 2002, kun tulin Vantaalle ja töihin kaupungin terveysasemalle. 13 vuotta terveysasemalla sairaanhoitajana alueella, jossa 12 000 hengen väestöstä yli 30 % on vieraskielisiä, on muovannut kantaani jyrkempään suuntaan. Rasisti en ole. Mielestäni ulkomaalaiset ovat tervetulleita töihin Suomeen, työehtosopimuksia noudattaen ja verot maksaen tietenkin. Samoin kiintiöpakolaiset ovat tervetulleita, koska tuloperusteet ovat oikeat.

Elintasopakolaisuutta en hyväksy. En voi ymmärtää, että meille otetaan lähes kaikki tulijat; tarjotaan asunnot, toimeentulo, kotuttamispalvelut, koulutuspalvelut jne jne ja kaikki ilmaiseksi, käytännössä ilman mitään velvotteita. Olen kohdannut ihmisiä, jotka ovat asuneet Suomessa 20 vuotta ja tarvitsevat kunnan kustantaman tulkin kaikkeen asiointiin, koska kielitaitoa ei ole lainkaan, edelleenkään. Miten tällaiset ihmiset työllistyvät, jos eivät viitsi kieltäkään opetella? En myöskään ymmärrä, että täältä turvapaikan saaneet perheet voivat lomailla kuukausikaupalla vuosittain entisessä kotimaassaan. Millä perustein ovat tarvinneet ja saaneet turvapaikan?  En ymmärrä sitäkään, miten maahanmuuttajaperheiden pitää saada suomaisten veronmaksajien  maksamat uudet huonekalut, lastenvaunut (joka lapselle), polkupyörät jne, suuri osa suomalaisista perheistä ostaa kaiken käytettynä, kierrättää. Vika ei mielestäni ole elintasopakolaisten vaan maamme maahanmuuttopolitiikan. Tottakai maahanmuuttajat hakeutuvat tänne, kun edut ovat Euroopan parhaat eikä tarvitse tehdä mitään ansaitakseen ne.

Mielenkiintoista on myös se, miksi virkamiehet eivät suostu julkaisemaan maahanmuuton kustannuksia, vaikka niitä on moneen otteeseen kysytty.  Spekulaatioissa on puhuttu 1-1.5 miljardin menoista. Aika huolestuttavaa, että edes nämä spekulaatiot eivät ole saaneet virkamiehiä julkaisemaan oikeita lukuja. Lähinnä herää epäily, että luvut ovat tosiasiassa tuotakin suurempia.

PS:n vaaliohjelmassa lukee: " Humanitaariselle maahanmuuttajalle tulee osoittaa asunto sieltä, mistä asuntoja on edullisesti saatavilla. Hän on vapaa muuttamaan uuteen osoitteeseen heti, kun hän pystyy itse vastaamaan asumismenoistaan." Miksi ei tätä noudateta? Miksi suurin osa majoitetaan pääkaupunkiseudulle, missä asunnot ovat kalliita ja missä vuokra-asunnoilla olisi kysyntää täällä työskentelevillä ja opiskelijoilla.  Vai onko syynä tämä: "Turvapaikanhakijat uhkaavat syömälakolla Ruotsissa - eivät halua "keskelle metsää" http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015010118966301_ul.shtml ? Pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajat keskittyvät  samoille asuinaluille, näiden aluiden arvostus laskee ja kantaväestö muuttaa pois myös hyvin toimeentulevat maahanmuuttajat välttävät näitä alueita. Maahanmuuttajat on voitava sijoittaa ympäri maata, ongelmien kaasaantumisen ehkäisemiseksi ja kotouttamisen helpottamiseksi.

Miksi meillä ei ole rohkeutta sanoa näin: " Jos tulet maahamme, sinun on tehtävä työtä" http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/jos_tulet_maahamme_tehtava_tyota-30150 .  Ottakaamme oppia muista maista sekä hyvistä käytännöistä että ongelmista, joita löysä maahanmuuttopolitiikka on aiheuttanut ja luodaan Suomeen oma, suomalaisten omassa määräysvallassa oleva maahanmuuttopolitiikka. Suomella ei ole varaa nykyisenlaiseen elintasopakolaisten vyöryyn. Huoltosuhde on huolestuttava ja sitä ei paranna elättinä olevat ulkomaalaiset. Olen sitä mieltä, että pidetään ensisijaisesti huoli omistamme, nuorista, lapsista ja vanhuksista.  Meillä myös omia työttömiä, joten heitäkään ei tarvitse ulkomailta tuoda.

Suomalaiseen maahanmuuttopolitiikkaan pitää saada muutos. Ja muutoksen aikaansaamiseksi faktat kustannuksista on tehtävä julkisiksi ja maahanmuutosta on voitava puhua. Nykyisenlainen salailu ja suosiminen ruokkii rasismia eli kaikkien etu olisi tosiasioiden julkituominen ja niistä keskustelu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto

Hyvää ja rauhallista Joulua

Keskiviikko 24.12.2014 - Kirsi Mäkilaine

10881717_10203384084590760_7413607912052490809_n.jpgHyvää ja Rauhallista Joulua!

Levähdetään ja kerätään voimia ja tammikuun alusta heti tositoimiin vaalien suhteen...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »